‘Ik wil dit werk zo lang mogelijk blijven doen’Liset Boogerd – assistent activiteitenbegeleider Pro Persona

Oekraïense vluchtelingen in Nederland aan het werk

Voor u als werkgever

Oekraïners zijn harde werkers. In hun thuisland werken zij veel en lange dagen. Door de situatie waarin zij op dit moment zitten is de bereidwilligheid om aan de slag te gaan zeer hoog. In onze arbeidsmarktregio vindt de bemiddeling van Oekraïense werkzoekenden voornamelijk plaats via Banenmarkten die speciaal voor hen georganiseerd worden.  

Wilt als werkgever in contact komen met Oekraïense werkzoekenden? Wij gaan graag vrijblijvend met u in gesprek om u te informeren en te adviseren. U kunt hiervoor een afpraak maken via info@wsp-mg.nl

We hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet. Heeft u een andere vraag, mail ons dan gerust op info@wsp-mg.nl

Wet en regelgeving

Oekraïense vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne vallen, mogen in Nederland werken. Voor meer informatie zie https://ind.nl/nl/oekraine/richtlijn-tijdelijke-bescherming-oekraine

Het is voor hen niet nodig om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Wel moet u 2 dagen voor aanvang van het contract een melding bij het UWV doen. Dit kan via https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/melden-tewerkstelling-van-een-tijdelijk-beschermde-werknemer-uit-oekraine.aspx

Oekraïense vluchtelingen mogen alleen in Nederland aan het werk wanneer zij in bezit zijn van een Nederlands BSN-nummer, daarnaast dienen zij een Nederlands Bankrekening nummer te bezitten.

Verblijfssticker/ O-Document

Om aan het werk te mogen in Nederland is het van belang dat zij beschikken over een Verblijfssticker in het paspoort of een O-document. Met een verlopen Verblijfsticker of O-document mogen Oekraïense vluchtelingen in Nederland verblijven en werken tot 4 maart 2025 als zij in het bezit zijn van een verlengingsbrief van het IND. In de sticker zitten 3 echtheidskenmerken. Dit ziet er als volgt uit:

Figuur 1. Verblijfssticker

Figuur 2. O-document

Meer informatie vind u op https://www.vreemdelingendocumenten.nl/nl/documenten/inlegvellen-en-stickers/sticker-model-2014/echtheidskenmerken

Arbeidsovereenkomst

Vanzelfsprekend is het noodzakelijk om een arbeidsovereenkomst af te sluiten tussen u als werkgever en de Oekraïense werknemer. Deze voldoet aan dezelfde eisen als een arbeidsovereenkomst voor Nederlandse burgers.

Zorgverzekering

Oekraïners zijn verzekerd volgens de EU Beschermingsrichtlijn; verleende zorg wordt vergoed vanuit de Regeling Medische zorg aan Ontheemden (RMO). Dit is gekoppeld aan het BSN-nummer.

Leefgeld

Wanneer Oekraïense vluchtelingen in Nederland verblijven, ontvangen zij leefgeld. Hoe dit is opgebouwd is afhankelijk van de gezinssamenstelling en opvangsituatie. De leefgeldregeling voor het hele gezin wordt stopgezet per de eerste van de maand wanneer een gezinslid zelf geld gaat verdienen.

Taal

Mensen uit Oekraïne zijn de Nederlandse taal niet machtig, in sommige gevallen spreken ze Engels. Arbeid waarbij duidelijke en heldere communicatie vereist is, is in veel gevallen niet geschikt voor deze vluchtelingen. Er zijn verschillende initiatieven die Oekraïners de kans biedt om Nederlands te leren. Wij raden de vertaal apps Pryv.it of SayHi aan om de communicatie te vergemakkelijken.

Houd er rekening mee dat sommige Oekraïners de keuze hebben gemaakt om taallessen te volgen in Nederland, dit maakt dat voltijdwerken niet altijd mogelijk is. In overleg is het mogelijk om de dagen/tijdstippen waarop de taallessen gevolgd worden aan te passen op het werkrooster.

Vervoer

Veel vluchtelingen zijn zonder auto gevlucht, wat maakt dat vervoer een probleem vormt. Echter zijn de behaalde Oekraïense rijbewijzen (A, B, C, D) ook in Nederland geldig. Het 'code 95-bewijs' is op dit moment niet beschikbaar voor Oekraïense mensen, wat maakt dat zij niet als beroepschauffeur kunnen werken op een vrachtauto en/of bus. Veel Oekraïners kunnen fietsen, maar zijn veelal niet in het bezit van een fiets. De gemeente kan in veel gevallen een fiets voor hen regelen. 

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen