Steeds meer jongeren op het mbo kampen met ‘multi-problematiek’, oftewel meerdere (complexe) problemen die tegelijkertijd spelen op verschillende leefgebieden. Ze kunnen studenten ernstig belemmeren bij hun leerproces. Zo erg zelfs, dat ze gaan verzuimen of zelfs helemaal uitvallen. Als we deze jongeren goed willen ondersteunen, moeten we zo vroeg mogelijk achter hun knelpunten en hulpvragen komen en deze goed in kaart brengen. De school heeft hierin een belangrijke rol. Team Overbelasten biedt graag ondersteuning om de student in kwestie op school te houden en daar houvast te bieden. We hebben een groot netwerk en denken waar mogelijk mee over de mogelijkheden die je als school kunt inzetten. Zo zoeken we een manier om de jongere weer ‘back on track’ te krijgen: zowel qua opleiding als op andere (leef)gebieden. We hebben in onze vsv-regio bijvoorbeeld goede ervaringen met taalondersteuning en Restart.
Wil je meer informatie over Team Overbelasten, Kenniscentrum en Restart? Neem dan contact op met Jacqueline Griep: j.griep@rijnijssel.nl
Taalondersteuning
Om te voorkomen dat nieuwkomers uitvallen op het mbo willen we de expertise van Kenniscentrum nieuwkomers inzetten voor studenten en docenten om het mbo te ondersteunen en vraagbaak te zijn. De collega’s van het kenniscentrum nieuwkomers geven informatie over de achtergrond van de nieuwkomers en over onderwijs aan en ondersteuning van studenten met een anderstalige achtergrond. Tevens gaan de collega’s van het Kenniscentrum in gesprek met taalcoördinatoren, teamleiders en beleidsmedewerkers over wat er de komende tijd nodig is aan begeleiding en taalondersteuning aan nieuwkomers en aan docenten op het mbo.
Plusvoorziening in het mbo
We zien dat steeds meer studenten die starten op het mbo te maken hebben met meerdere hulpvragen. Daarom hebben we coaching- of hulpverleningstrajecten die we in overleg met deze jongeren kunnen starten. De mbo-scholen hebben verschillende plusvoorzieningen waar studenten terecht kunnen voor extra ondersteuning. In deze voorzieningen werken ze samen met hulpverlening.
Een voorbeeld hiervan is Restart. Deze voorziening is gestart door het VSV-programma, de gemeente Arnhem en mbo-school Rijn IJssel. Jongeren met complexe vragen op meerdere leefgebieden kunnen hier terecht voor begeleiding. Vaak ontbreekt het deze studenten aan een ondersteunend netwerk. Hierdoor blijven ze vaak weg van school en kunnen ze uiteindelijk uitvallen. Restart is in het leven geroepen om deze jongeren voor het onderwijs te behouden. In deze plusvoorziening houden we ze vast binnen de schoolstructuur, terwijl ze tegelijkertijd de ruimte en tijd krijgen om onder begeleiding aan oplossingen voor hun problemen te werken.
De begeleiding van Restart bestaat uit 2 loopbaancoaches van Rijn IJssel en 2 ambulant hulpverleners van jeugd- en opvoedhulporganisatie Pactum. De loopbaancoaches helpen de studenten op onderwijsgebied, de medewerkers van Pactum richten zich op de persoonlijke problematiek. Hierdoor bieden we in de veilige omgeving van de school op een laagdrempelige manier hulp aan de studenten die dat in de normale zorgstructuur niet krijgen. Hebben studenten uiteindelijk een langdurig of gespecialiseerd zorgtraject nodig? Dan verwijst Restart ze door naar de wijkcoach.